Az Acai vagy Açaí (ejtsd ászáí) az amazonasi őserdőkben előforduló pálmafajta. Bogyó terméséről híres, mely bolygónk tökéletes gyümölcsének is nevezhető, mivel nagyon gazdag tápanyagokban, mint az aminosavak, létfontosságú zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. A gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételben a legjobb antioxidáns.
Az amazóniai bennszülött törzsek az „élet fájaként” tisztelték az Açai-t, évszázadokon át használták, termesztették ültetvényeiken és fogyasztották, mely balzsamként hatott egészségi állapotukra. Harcba indulásuk előtt is fogyasztották, erejüket, állóképességüket fokozva általa. Helyi legendák mágikus erőt tulajdonítottak az italnak, mely fokozza a szexuális vágyat és teljesítőképességet.
Az açaí bogyó földünk egyik legegészségesebb gyümölcse.
Valamennyien hallottunk a szabad gyökök egészségre káros hatásairól. A szabad gyökök mindenhol jelen vannak, ételeink fogyasztása közben és a beszívott levegőben, támadják védekező mechanizmusunkat, immunrendszerünket. Az anthocyaninok nagyon intenzív antioxidánsok, melyek a bogyós gyümölcsökben, piros színű, pigment-tartalmú egészséges ételeinkben találhatók. Ezek a keverékek az egészségre ható számos jótékony képességeik által támogatják szervezetünk keringési és cardiovascularis folyamatait.
Az erőteljes antioxidánsokon kívül az açaí eszenciális zsírsavakat, aminosavakat, növényi szterineket is tartalmaz, amik vegyileg magukhoz kötik a koleszterint. A szterin segít fenntartani a normális koleszterin szintet, szabályozza termelődésének volumenét. Segíti a prosztata és az egész immunrendszer helyes működését.
Az antioxidánsok megelőzik a sejtek fertőzéseit, a korai öregedést, az anthocyaninok támogatják a szív- és érrendszert, a telítetlen zsírsavak segítik az emésztőrendszeri folyamatokat, a phytosterolok segítik fenntartani a normális koleszterin szintet, az aminosavak a szervek és izmok működését támogatják.